Řepné burgery

Doba na přípravu, Doba vaření/pečení, počet porcí: 4

bez masa, bez odpadu

Suroviny

500 g vařené červené řepy
sů, pepř
160 g ovesných vloček
4 stroužky česneku
olej
2 červené cibule
100 ml majonézy
2 lžičky jablečného octa
4 housky vhodné na burger
2 menší rajčata
salátové listy

Postup:

  1. Troubu předehřát na 180°C.
  2. Řepu nastrouhat nahrubo a vymačkat přebytečnou šťávu (tu odložit stranou). Nastrouhanou řepu dát do mísy, osolit, opepřit a smíchat s vločkami a prolisovaným česnekem. Přidat vejce a vytvarovat 4 placičky.
  3. Plech vymazat olejem a naskládat na něj řepné placičky. Péct cca 20-25 minut.
  4. Mezi tím na pánvi rozehřát olej, a dát na něj na půlkolečka nakrájenou cibuli. Přidat špetku soli a opékat asi 5 minut. Přilít šťávu z řepy a nechat pomalu zkaramelizovat.
  5. Majonézu promíchejte s jablečným octem a špetkou soli.
  6. Poskládejte burgery. Na spodek housky dejte rajče prostřídané se salátem, na ně řepnou placku, pak majonézu a na ni karamelizovanou cibuli, přiklopte horní částí housky.

Zdroj: Apetit 10/2018